Ατομική Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία

Τι είναι Ατομική  Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία;

«…να πούμε «ναι» στον εαυτό μας, να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας σαν αυτό να είναι το σοβαρότερο από τα καθήκοντα μας»
C. Jung
Η Ατομική  Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία, η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο (Συμβούλου και Συμβουλευόμενου), είναι η πιο δημοφιλής μορφή θεραπείας.

Διαρκεί από λίγες συνεδρίες (βραχυπρόθεσμη) έως και μερικά χρόνια (μακροπρόθεσμη)  και πάντα εξαρτάται από το βασικό αίτημα. Συνήθως οι συνεδρίες είναι εβδομαδιαίες και διαρκούν 50 με 60 λεπτά.

Ποιό το προληπτικό έργο της Συμβουλευτικής/Ψυχοθεραπείας;

Οι άνθρωποι δεν εισέρχονται στη θεραπεία μόνο για λόγους ίασης-επούλωσης. Η Συμβουλευτική λειτουργεί προληπτικά για την αποφυγή δημιουργίας χρόνιων ψυχολογικών προβλημάτων. Το προληπτικό έργο της, συνίσταται στο να διευκολύνει το άτομο να ανακαλύψει ότι κάθε πρόβλημα εμπεριέχει μέσα του τον σπόρο της ωρίμανσης και της ενδυνάμωσης του ψυχισμού μας. 

Αυτό επιτυγχάνεται όταν ο θεραπευόμενος, με την ενθάρρυνση του Συμβούλου τολμήσει να προχωρήσει στα παρακάτω βήματα:

α) να συνειδητοποιήσει τα αντιπαραγωγικά μοτίβα που τον ακινητοποιούν
β) να αποφασίσει να αλλάξει αυτά τα μοτίβα
γ) και τέλος, να εκφραστεί / πειραματιστεί - με όλο του το είναι (νοητικά, συναισθηματικά, σωματικά, ψυχικά και πνευματικά) μέσα από τους νέους δημιουργικούς δρόμους που έχει επιλέξει, ξεκινώντας από το ασφαλές περιβάλλον της θεραπευτικής συνεδρίας και συνεχίζοντας στην καθημερινή του ζωή.

Μέσω αυτής της διαδικασίας το άτομο προετοιμάζεται για να προσεγγίσει τα βαθύτερα στρώματα του ψυχισμού του, όπως:

  • να ανιχνεύσει το σκοπό της ύπαρξης του,  «…ο σκοπός της ύπαρξης μας δεν πλάθεται από εμάς τους ίδιους, αλλά μάλλον αποκαλύπτεται από εμάς» V. Frankl
  • να αποκαταστήσει την αληθινή σχέση με τον Εαυτό αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ζωής του. Αν κάποιος δεν νιώθει καθόλου υπεύθυνος για την «μοίρα» του, δεν θα γνωρίζει πώς να την αλλάξει.

Ο θεραπευτής ενεργοποιεί τον μηχανισμό ανάληψης ευθύνης εξερευνώντας μαζί με τον θεραπευόμενο τον τρόπο με τον οποίο αποκρύβει την αλήθεια από τον εαυτό του. Αφού αποκτήσει επίγνωση της ενεργής συμμετοχής του στην κατάσταση, τότε είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα, αυτό της ανάληψης ευθύνης. 

Η συνειδητοποίηση της ευθύνης είναι ένα σημαντικό θεραπευτικό στάδιο. Ο άνθρωπος γίνεται πιο ελεύθερος και πιο αυθεντικός. Αυτή είναι η καλύτερη πρόληψη για την ψυχική του υγεία και η μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να προσφέρει στον εαυτό του και στους ανθρώπους γύρω του.

Σήμερα Θέλω...

-Να ξεκινήσω
On Line Συμβουλευτική

-Να ενημερωθώ
α) για τα σεμινάρια,
β) για τις ομάδες του Theratree

-Να διαβάσω
α) εργασίες και
β) άρθρα που έχουν γραφτεί
από την ομάδα του Theratree

-Να διαβάσω προτεινόμενα
α) άρθρα, β) βιβλία

-Να δηλώσω
ενδιαφέρον συνεργασίας