Ήταν κάποτε ένα δένδρο που οι ρίζες του ήταν τόσο βαθιές που απλώνονταν στον κάτω κόσμο και η κορυφή του τόσο ψηλή που άγγιζε τους ουρανούς. Και ήταν λέει τόσο δυνατό αυτό το δένδρο, που στήριζε τον κόσμο όλο. Το λέγανε το Δένδρο του Κόσμου (Arbor Mondi). Οι άνθρωποι στο πέρασμα των αιώνων του δώσανε πολλά ονόματα. Άλλοι το είπαν Δένδρο της Ζωής, άλλοι Δένδρο της Γνώσης, του Πεπρωμένου, της Αιώνιας Νιότης…

Στις μέρες μας, πιο πολύ από ποτέ, είναι αναγκαία η αναζήτηση της αλήθειας. Ο μύθος δεν είναι ψέμα, είναι μεταφορά. Μας μεταφέρει μέσω των συμβόλων, σε άλλους κόσμους, ψυχικούς και μας φέρνει σε επαφή με τις ρίζες1 μας και τις αρχέγονες δυνάμεις τους. Γνωρίζει πώς να μιλά στην καρδιά κάθε ανθρώπου γιατί αγγίζει δυο πολύ βαθιές ανάγκες του. Πρώτον τη θέληση να γνωρίσει τον εαυτό του και δεύτερον τη θέληση να εξελιχθεί, το κουράγιο δηλαδή να προχωρήσει στην οδυνηρή διαδικασία της μεταμόρφωσης. Οδυνηρή, γιατί η μεταμόρφωση εμπεριέχει έναν θάνατο. Το θάνατο της παλιάς μορφής, αυτόν του σπόρου που θυσιάζεται για να εκπληρωθεί το πλήρες δυναμικό του, που είναι το δένδρο2.

Σύμφωνα με τον J. Cambell, η μυθολογία είναι «η προτελευταία αλήθεια, προτελευταία, επειδή η τελική δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια. Είναι πέρα από λόγια, πέρα από εικόνες…Η μυθολογία εκσφενδονίζει το νου πέρα από αυτό, προς εκείνο που μπορεί να γίνει γνωστό αλλά όχι να ειπωθεί. Είναι επομένως η προτελευταία αλήθεια.»

Στόχος μας είναι η θεραπεία (therapy) που επέρχεται μόλις επανασυνδεθούμε με την «αρχέτυπη εικόνα» μας, το σκοπό της ζωής μας, μέσω του παραδείγματος του δένδρου (therapy+tree = theratree).

Το δένδρο ως σύμβολο3 στέκεται όρθιο και μας υπενθυμίζει: «είμαι ο Σπόρος που κυοφορεί μέσα του το Δένδρο». Έτσι μας ενδυναμώνει και μας βοηθά να ανακαλύψουμε ποιοί πραγματικά είμαστε προτρέποντας μας όπως ο Πίνδαρος: «Μάθε τι είσαι και γίνε αυτό!».

Η ομάδα του «Theratree» σας προσκαλεί να φυτέψετε μαζί μας το «Δένδρο των Φιλοσόφων» (Arbor Philosophica) που είναι σύμβολο της εξελικτικής διαδικασίας, είτε αυτό είναι ιδέα ατομική ή συλλογική είτε κρυμμένο δυναμικό και ταλέντα4.

Σας καλούμε να αφυπνίσετε μαζί μας τις αισθήσεις της ψυχής σας μέσα από ένα κοινό όραμα, αυτό της εκπλήρωσης του πλήρους δυναμικού μας και της ευθυγράμμισης με τον προσωπικό μας μύθο.

Ιωάννα Μακρίδου
Δημιουργός του «Theratree»

 

1 « Δεν μπορεί να υπάρξει ψυχική υγεία χωρίς επαφή και επικοινωνία με τις ρίζες: με την ασυνείδητη αρχετυπική μας δομή» C. Jung

2 «…καθώς η ψυχική ανάπτυξη δεν είναι αποτέλεσμα συνειδητής προσπάθειας της βούλησης, αλλά είναι ακούσια και φυσική διαδικασία, συμβολίζεται συχνά στα όνειρα μ΄ ένα δένδρο, που η αργή του ανάπτυξη, ρωμαλέα και αθέλητη, ολοκληρώνεται σύμφωνα μ΄ ένα καλά προσδιορισμένο διάγραμμα.» M.L von Franz

3 «Το σύμβολο, η αρχετυπική εικόνα, η γλώσσα του μύθου, φορέας της σύνθεσης συνείδησης και ασυνειδήτου, εκφράζει τον άνθρωπο ολόκληρο, τον αποκαθιστά στην ενότητά του. Τον κάνει να σκέπτεται με τις αισθήσεις και να αισθάνεται με την σκέψη». C. Jung

4 « Το ταλέντο είναι ένα δένδρο με ρίζες στον ασυνείδητο ψυχισμό». C. Jung

Σήμερα Θέλω...

-Να ξεκινήσω
On Line Συμβουλευτική

-Να ενημερωθώ
α) για τα σεμινάρια,
β) για τις ομάδες του Theratree

-Να διαβάσω
α) εργασίες και
β) άρθρα που έχουν γραφτεί
από την ομάδα του Theratree

-Να διαβάσω προτεινόμενα
α) άρθρα, β) βιβλία

-Να δηλώσω
ενδιαφέρον συνεργασίας