Chiron Retreats

 • 25/08/2019

Chiron Retreats

Reconnect with your Soul, Renew your Energy, Reignite your Sacredness

Τι είναι τα Chiron Retreats;

Τα Chiron Retreats είναι μια διαδικασία επανασύνδεσης του ανθρώπου με τα Ιερά Μυστήρια της Ζωής, τον Εαυτό του και την Κοσμική τάξη

Αντλώντας δύναμη μέσα από τρία διαχρονικά θεραπευτικά μοντέλα: 

α. τη Χειρώνια Θεραπεία 

β. την εναρμόνιση με την Φύση και 

γ. την αρχαιοελληνική διατροφή

σας υπόσχονται μια πρωτόγνωρη εμπειρία που όμως ήδη γνωρίζετε: πώς να είστε στη φυσική κατάσταση αρμονίας με τον Εαυτό σας.

Χρυσά Έπη:

Ένα εγχειρίδιο ευζωίας από τον Πυθαγόρα για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Η Χειρώνιος Θεραπεία, ξεκλειδώνοντας το θησαυροφυλάκιο των αρχαίων Ελλήνων, επαναφέρει ένα λησμονημένο εργαλείο, βαθιά καταγεγραμμένο τόσο στην ψυχή του Έλληνα όσο και στη συλλογική ψυχή, απαραίτητο για την εξόρυξη της πολύτιμης, χρυσής πλευράς του εαυτού μας: την καθημερινή αυτοεξέταση, όπως αυτή παρουσιάζεται στα Χρυσά Έπη του Πυθαγόρα, το απόσταγμα της φιλοσοφίας των Πυθαγορείων. 

Τα Χρυσά Έπη του Πυθαγόρα, χαρακτηρίζονται ως «Χρυσά», μιας και μας αποκαλύπτουν, πώς να μετουσιώνουμε τα «βαριά», σκοτεινά και ανεπεξέργαστα κομμάτια του εαυτού μας, το μόλυβδο της ψυχής μας, σε χρυσάφι, δηλαδή σε εκλεπτυσμένες και ευγενείς ποιότητες, σε «Θείες Αρετές».

Περιγραφή Σεμιναρίου.

Σε τι θα εκπαιδευθούμε: 

Στο σεμινάριο αυτό θα εκπαιδευθούμε, βήμα προς βήμα, πώς, ξεκινώντας από τις απλές καθημερινές συνήθειες, μπορούμε να οικοδομήσουμε το μεγαλειώδη εαυτό μας. 

 «Η διαπίστωση ότι διαθέτουμε έναν μεγαλοπρεπή και ανώτερο χαρακτήρα μάς αποδιοργανώνει περισσότερο από τη διαπίστωση ότι είμαστε μικροπρεπείς και ανάξιοι. Φυσικά, είμαστε και τα δύο. Συνήθως, όμως, δεν ανακαλύπτουμε και τα δυο αυτά στοιχεία, ταυτόχρονα. Ο χρυσός σχετίζεται με το ανώτερο κάλεσμά μας… Το να αγνοούμε το χρυσό μας κομμάτι είναι, εξίσου, καταστροφικό με το να αγνοούμε τη σκοτεινή πλευρά της ψυχής…» (Johnson, R. A.)

Πώς θα γίνουμε Αλχημιστές: 

Αναλαμβάνοντας συνειδητά την ευθύνη των σκέψεων, των συναισθημάτων και των πράξεών μας σε καθημερινή βάση, μαθαίνουμε πώς να γίνουμε αλχημιστές.

Η μεταφορά του μολύβδου, από τα ζοφερά Τάρταρα στις υψηλές κορυφές του Ολύμπου, δεν είναι απλή διαδικασία. Έργο του αλχημιστή είναι να φροντίσει τον συνειδησιακό μετασχηματισμό, ώστε το «βαρύ» ψυχικό υλικό, ο μόλυβδος, ν’ αλλάξει τη σύστασή του και μέχρι να φθάσει στον Όλυμπο,  να ακτινοβολεί ως γνήσιος ατόφιος χρυσός, αφού θα έχει καθαρθεί από τις λοιπές προσμείξεις. 

Στους εβδομήντα τρεις στίχους, του ιερατικού αυτού αριστουργήματος, μας αποκαλύπτεται η χαμένη φιλοσοφική λίθος και ο τρόπος να σμιλέψουμε το θεϊκό μας ομοίωμα στον  Όλυμπο. Γι’ αυτό και κλείνει με την υπόσχεση, στον τελευταίο στίχο, ότι αν τα εφαρμόσεις  «… θα είσαι αθάνατος θεός, άμβροτος, όχι πλέον θνητός» 

 

Τι θα γνωρίσουμε: 

 • Ποιος ο βίος, οι προσωπικές συνήθειες και η  φιλοσοφία του Πυθαγόρα. 
 • Πόσο πολύτιμοι είναι οι 71 Χρυσοί Στίχοι και ποιους επιπλέον δύο σημαντικότατους διασώζει ο Πορφύριος.
 • Τα 4 Γένη των Λογικών Όντων στο Σύμπαν και την Ιεράρχησή τους.
 • Ποια η θέση του ανθρώπου στην ιεραρχία.
 • Πώς η πρακτική φιλοσοφία μας ξεδιψά ως πηγή της Αρετής.
 • Γιατί η θεωρητική φιλοσοφία είναι η μητέρα της Αλήθειας.
 • Την ετυμολογική ανάλυση των ονομάτων (Πυθαγόρας, Υγίεια κ.α.).
 • Πώς η ετυμολογική ανάλυση λέξεων-κλειδιών μας συνδέει με την ουσία τους (Θεός, Ήρως, Ψυχή, Άνθρωπος, Μοίρα, Αρετή, Τετρακτύς κ.α.).

 

Τι θα θυμηθούμε:

 • Πόσο όμορφο είναι να τιμάμε τις σχέσεις μας. 
 • Με τι κριτήρια επιλέγουμε τις φιλίες μας.
 • Με ποιό τρόπο ζωής φροντίζουμε  την Υγιεία μας.
 • Πώς εκγυμνάζουμε τη Μνήμη και απομακρυνόμαστε από τη Λήθη.
 • Τη σπουδαιότητα της καθημερινής αυτοεξέτασης.
 • Τον τρόπο να μετουσιώσουμε τα 4 βασικά Πάθη σε Αρετές.
 • Πώς οι μικρές καθημερινές συνήθειες οικοδομούν το μεγαλειώδη εαυτό μας.

 

Με τι θα επανασυνδεθούμε:

 • Με την «Ενάρετη Ευφυΐα», τον προσωπικό μας οδηγό που κατοικεί εντός μας. 
 • Με το πεντάκτινο αστέρι της Υγιείας και την εναρμόνιση των 5 στοιχείων μέσω του Ορφικού Ύμνου της Υγιείας.

 

Σε τι θα διαλογισθούμε:

 • Στην Ιερά Τετρακτύ , το ιερό σύμβολο των Πυθαγορείων.

 

Σε τι θα εξασκηθούμε:

 • Στον καθημερινό σχεδιασμό της ευζωίας, μέσω του Πρωινού Διαλογισμού και της Βραδυνής Αυτοεξέτασης
 • Στο Δημιουργικό Οραματισμό και την Κριτική Σκέψη.
 • Πώς να τιμάμε το σώμα μας μέσω της ενσυνείδητης Πυθαγόρειας Διατροφής.

Ιωάννα Μακρίδου, (Couns. Dip., MA.)
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συνθετική Ψυχοθεραπεία, Θεραπεία Gestalt.

Ιδρύτρια και επιστημονική υπεύθυνη του «THERATREE- Awakening the Senses of the Soul». Εμπνεύστρια της ΧΕΙΡΩΝΙΑΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ που αποτελεί όραμα και έργο ζωής της.

Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Συνθετική  Ψυχοθεραπεία (Master in Integrative Counseling & Psychotherapy, Middlesex, U.K.) ως Σύμβουλος Ψυχικής  Υγείας (COSCA, Counseling & Psychotherapy, Scotland U.K. ). Έχει ολοκληρώσει Μετεκπαιδευτικά Προγράμματα στην Θεραπεία Gestalt (San Fransisco Gestalt Institute & Ecole Parisienne de Gestalt), Θεραπεία Τραύματος και Μετατραυματικού Στρες (PTSD),  Θεραπεία ζευγαριών (Ψυχογενετικό Σύστημα), Οικογενειακή θεραπεία (Adlerian Training Institute, Inc), Κλινική Ψυχοπαθολογία (Αιγινήτειο Νοσοκομείο), «Transpersonal Psychotherapy and Holotropic Breathwork» κ.α.

Είναι δημιουργός της ομάδας «THERATREE», που στόχο έχει την Αφύπνιση των Αισθήσεων της Ψυχής  (Awakening the Senses of the Soul) κυρίως μέσα από την βιωματική εργασία με αρχέτυπα και αρχαιοελληνικούς μύθους στα πλαίσια της Χειρώνιας Θεραπείας.

Τα τελευταία χρόνια επιμελείται το επιστημονικό περιεχόμενο των Chiron Retreats, διατηρώντας παράλληλα τον θεραπευτικό της ρόλο.