Tι Είναι Η Ψυχοθεραπεία

  • 09/01/2019


Τι είναι ψυχοθεραπεία;

Ψυχοθεραπεία είναι η διαδικασία, μέσω της οποίας θεραπευτής και θεραπευόμενος/οι, συνεργάζονται, στο πλαίσιο προκαθορισμένων σε χώρο, χρόνο και διάρκεια συναντήσεων, με στόχο την επίτευξη του αιτήματος του θεραπευόμενου. Η σχέση διέπεται από ένα κώδικα δεοντολογίας  που διασφαλίζει και τα δύο μέρη, αλλά κυρίως τον θεραπευόμενο. Αυτή είναι η διαδικαστική όψη της Ψυχοθεραπείας.

Η ουσιαστική της όψη, η αληθινή καρδιά της ψυχοθεραπείας όπως πολύ τρυφερά περιγράφει ο Γιάλομ, είναι μια στοργική, βαθιά ανθρώπινη συνάντηση μεταξύ δύο προσώπων.

C. Jung

«Ψυχοθεραπεία είναι η αρχή του δρόμου για προσωπική ολοκλήρωση με την έννοια της πληρότητας και όχι της τελειότητας»

Ποιος είναι ο στόχος της Ψυχοθεραπείας ;

Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι η αλλαγή στο τρόπο που το άτομο αισθάνεται, σκέπτεται, συμπεριφέρεται και αλληλεπιδρά ώστε αρχικά, να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του όπως είναι. Αυτή η αποδοχή είναι ένα πρώτο βήμα προς την Ολοκλήρωση και την ανάδυση του Αυθεντικού του Εαυτού.

Τι μας ωθεί στην αλλαγή ;

Η κινητήριος δύναμη που ωθεί τον άνθρωπο στην αλλαγή είναι η θέληση να γνωρίσει τον εαυτό του όσο και τους άλλους, καθώς και η θέληση για δράση, η μεθόδευση δηλαδή της εφαρμογής των παραπάνω.

Διάβασε περισσότερα για τη θεωρία μου για το πως μπορεί να αλλάξει ο άνθρωπος [εδώ].

Πίνδαρος

«Μάθε τι είσαι και γίνε αυτό»

Γιατί να ξεκινήσω Ψυχοθεραπεία;

Οι κύριοι λόγοι που επιλέγει να ξεκινήσει κάποιος ψυχοθεραπεία απορρέουν από την επιθυμία/ανάγκη

1) να διαχειριστεί αποτελεσματικά περιόδους κρίσεων και σημαντικών αλλαγών στη ζωή του (πχ  διαζύγιο, πένθος, απώλεια εργασίας, ασθένεια κα)

2) να αλλάξει τα δυσλειτουργικά μοτίβα (σκέψης, συμπεριφοράς και συναισθημάτων) που παρεμποδίζουν την συναισθηματική του ωρίμανση και την επίτευξη των στόχων του.

3) ν’ ανακουφιστεί από κατακλυσμικά αρνητικά συναισθήματα και συμπτώματα ( πχ  φοβίες, πανικούς ) που του αφαιρούν το δικαίωμα στο «ευ ζην».

4) να ικανοποιήσει την βασική ενόρμηση για ανάπτυξη και υγεία (OKness), με την οποία γεννιέται κάθε άνθρωπος.

5) να διευρευνήσει όλες τις πλευρές της ύπαρξης του και ν’ αντιληφθεί την σύνδεση μεταξύ τους.

6) να εξελίξει την αυθεντικότητα και τον βαθμό επίγνωσης του, ώστε να δημιουργεί πιο ουσιαστικές και αρμονικές σχέσεις

7) να επανασυνδεθεί με τον Αληθινό Εαυτό του ώστε να επιδιώξει την αυτοπραγμάτωση του και να εκπληρώσει το πλήρες δυναμικό και τα ταλέντα του.

Κάθε ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ανταποκρίνεται υποστηρικτικά σε διαφορετικά στάδια της ψυχολογικής ωρίμανσης. Ο Θεραπευτής καλείται να διακρίνει σε ποιά φάση είναι ο Θεραπευόμενος τη δεδομένη στιγμή ώστε να διευκολύνει την ψυχική διεργασία.

Όποιο κι αν είναι το έναυσμα κάποιου να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία, το αποτέλεσμα είναι πως θα κάνει μια επανεκτίμηση νοήματος ζωής και προσωπικών ικανοτήτων.

C. Jung

«Η πορεία προς την εξατομίκευση…γεννιέται κατά κανόνα από ένα τραύμα που δέχθηκε η προσωπικότητα, κι από τον πόνο που το συνοδεύει. Αυτό το αρχικό σοκ είναι ένα είδος καλέσματος, μ΄ όλο που πολλές φορές δεν αναγνωρίζεται σαν τέτοιο»

I. Yalom

«…η σοδειά της ψυχοθεραπείας δεν είναι η ίαση αλλά η αλλαγή ή η ωρίμανση»

Πώς θα επιλέξω ψυχοθεραπευτή ;

Η επιλογή του κατάλληλου ψυχοθεραπευτή, είναι συνδυασμός δύο βασικών προϋποθέσεων.

α) Η επιστημονική του κατάρτιση. Η εκπαίδευση του δηλ. σ’ ένα τουλάχιστον αξιόπιστο κι αναγνωρισμένο πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης.

β) Η σχέση μαζί του. Η καλή επικοινωνία και η αίσθηση εμπιστοσύνης είναι βασικά κριτήρια. Μπορεί ένας θεραπευτής να έχει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, αλλά να υπάρχει δυσκολία στο να σχετιστείς μαζί του.

Σημαντικό κριτήριο λοιπόν για την επιλογή, είναι να νιώθεις αρκετή ασφάλεια και άνεση ώστε να χτίσεις μια σχέση που θα μεταμορφώσει την ζωή σου προς την κατεύθυνση που βαθιά επιθυμείς.

C. Jung

«Όσο σημαντική κι αν είναι από μόνη της η μέθοδος «θεραπεία» συγκρινόμενη με τη σχέση… αποκτά δευτερεύουσα σημασία»

Ιωάννα Μακρίδου, (Couns. Dip., MA.)
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συνθετική Ψυχοθεραπεία, Θεραπεία Gestalt.

Ιδρύτρια και επιστημονική υπεύθυνη του «THERATREE- Awakening the Senses of the Soul». Εμπνεύστρια της ΧΕΙΡΩΝΙΑΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ που αποτελεί όραμα και έργο ζωής της.

Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Συνθετική  Ψυχοθεραπεία (Master in Integrative Counseling & Psychotherapy, Middlesex, U.K.) ως Σύμβουλος Ψυχικής  Υγείας (COSCA, Counseling & Psychotherapy, Scotland U.K. ). Έχει ολοκληρώσει Μετεκπαιδευτικά Προγράμματα στην Θεραπεία Gestalt (San Fransisco Gestalt Institute & Ecole Parisienne de Gestalt), Θεραπεία Τραύματος και Μετατραυματικού Στρες (PTSD),  Θεραπεία ζευγαριών (Ψυχογενετικό Σύστημα), Οικογενειακή θεραπεία (Adlerian Training Institute, Inc), Κλινική Ψυχοπαθολογία (Αιγινήτειο Νοσοκομείο), «Transpersonal Psychotherapy and Holotropic Breathwork» κ.α.

Είναι δημιουργός της ομάδας «THERATREE», που στόχο έχει την Αφύπνιση των Αισθήσεων της Ψυχής  (Awakening the Senses of the Soul) κυρίως μέσα από την βιωματική εργασία με αρχέτυπα και αρχαιοελληνικούς μύθους στα πλαίσια της Χειρώνιας Θεραπείας.

Τα τελευταία χρόνια επιμελείται το επιστημονικό περιεχόμενο των Chiron Retreats, διατηρώντας παράλληλα τον θεραπευτικό της ρόλο.