Χειρώνιος Σεμινάρια

 • 25/08/2019

Χειρώνιος Σεμινάρια

Διαδικτυακό Σεμινάριο

Εκμάθηση Αρχαίων Ελληνικών για Ενήλικες

Μια προκλητικά απολαυστική εμπειρία που οξύνει τον νου και καλλιεργεί την τέχνη του Λόγου.

Ένα σύγχρονο εγχείρημα θεμελιωμένο στην μεθοδολογία της Χειρώνιας Θεραπείας*

Εδώ και πολλά έτη διδασκόμαστε την μητρική μας γλώσσα σαν να είναι μια «νεκρή» γλώσσα της οποίας η εκμάθηση είναι δύσκολη και βαρετή. Αυτή ακριβώς την λανθασμένη αντίληψη ερχόμαστε να «προκαλέσουμε» με το καινοτόμο αυτό σεμινάριο. 

Με περισσότερη έμφαση στην Ετυμολογία (στην εύρεση της ρίζας της λέξεως) και λιγότερη στην Γραμματική και στο Συντακτικό, θα απολαύσουμε ένα ταξίδι στην αρχαία ελληνική Γνώση και Σοφία, ερμηνεύοντας και κατανοώντας ρητά και αποφθέγματα σπουδαίων φιλοσόφων, ποιήματα όπως του Ομήρου, του Ησιόδου, της Σαπφούς κ.α, καθώς και αποσπάσματα τραγωδιών.

Με το πέρας του σεμιναρίου, ο μαθητής θα έχει αποκτήσει βασικές γνώσεις της αρχαίας ελληνικής γλώσσης και θα μπορεί να εξοικειώνεται άνετα με οποιοδήποτε κείμενο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Τι θα διερευνήσουμε

 • Πώς η εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών μπορεί να γίνει μια εξαιρετικά απολαυστική εμπειρία που οξύνει τον νου, όταν κατανοήσουμε τον βαθύτερο λογικό μηχανισμό τους;
 • Υπάρχει τρόπος η διδασκαλία τους να μετουσιωθεί από ένα καθέδρας δυσνόητο και βαρετό εγχείρημα σε ένα δημιουργικό, γεμάτο νέα γνώση μάθημα;
 • Υπάρχει μαθηματική λογική πίσω από κάθε συντακτικό και γραμματικό φαινόμενο; Και αν ναι, σε τι μας εξυπηρετεί;
 • Πώς η ετυμολογία, μέσω της επαφής των υψηλών νοημάτων και των βαθύτερων εννοιών των λέξεων συμβάλλει στην πνευματική, αισθητική και ηθική μας εξέλιξη;
 • Με ποιο τρόπο μπορούμε να εκφράζουμε σύνθετες έννοιες με απλές, γνήσιες, ακριβείς λέξεις;
 • Μπορούν τα Αρχαία Ελληνικά να επιφέρουν βελτίωση στη σύνταξη, στην ορθογραφία, στην ακριβολογία και στη σαφήνεια του λόγου των συμμετεχόντων;

Το σεμινάριο είναι κειμενοκεντρικό. Δηλαδή θα προσεγγίσουμε το κείμενο από το πρωτότυπο μαθαίνοντας την αρχαία ελληνική γλώσσα μέσω μιας καινοτόμου μεθόδου που δίνει έμφαση στην Φιλοσοφική και Ετυμολογική ανάλυσή του (στην αναγνώριση της ρίζας της λέξεως). Με αυτόν τον τρόπο οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν σταδιακά τόσο με το αρχαίο κείμενο όσο και με τα βαθύτερα νοήματα του.

Απευθύνεται:

Σ΄ όσους επιθυμούν να γυμνάσουν τον νου τους και να μυηθούν στην τέχνη του Λόγου, με έναν δημιουργικό και απολαυστικό τρόπο.

Ημερομηνία Διεξαγωγής – Έναρξη:

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018
(Δωρεάν το πρώτο μάθημα γνωριμίας )
Θέσεις περιορισμένες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Διάρκεια:

3 μήνες

Τρόπος Διεξαγωγής:

Το σεμινάριο διεξάγεται διαδικτυακά μέσω της ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας Blackboard Collaborate υπό την αιγίδα του Theratree.

Κόστος:

60€ μηνιαίως (συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ)

140€  με την αποπληρωμή της 3μηνης συνδρομής (- 40€ έκπτωση)

Συντονίστρια:

Ελ. Κουλιζάκη, Φιλόλογος και Συγγραφέας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την γραμματεία στα τηλέφωνα:
6973 992 990 – 210 22 88 329

Η Ελένη – Ωρείθυια Κουλιζάκη γεννήθηκε το 1982, κατάγεται από τα Χανιά Κρήτης και διαμένει στον Πειραιά. Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διδάσκαλος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης , της Ελληνικής Φιλοσοφίας και της Ελληνικής Μυθολογίας επί 11 συναπτά έτη. Έχει δημιουργήσει μια πρωτότυπη διαδραστική μέθοδο εκμαθήσεως της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε παιδιά ηλικίας 3-12 ετών (ζωγραφική, χαρτοκοπτική, κάρτες κ.α.) με ιδιαίτερη έμφαση στην αδιάσπαστη συνέχεια της ενιαίας ελληνικής γλώσσης από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Παράλληλα, έχει συγγράψει το βιβλίο «Ετυμολογία με κάρτες» για παιδιά 5-12 ετών, το οποίο έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο

Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει δημιουργήσει το ιστολόγιο «Ἔτυμολόγιον», στο οποίο παραθέτει ετυμολογήσεις ελληνικών λέξεων και έχει συγγράψει άρθρα φιλοσοφικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που έχουν εκδοθεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Συνεργάζεται με την ψυχοθεραπευτική ομάδα του «THERATREE» (Awakening the Senses of the Soul) που ένας από τους στόχους της είναι να αναδείξει, μέσω της Χειρώνιας Θεραπείας, την αρχαιοελληνική Γλώσσα ως ένα σύγχρονο θεραπευτικό εργαλείο.

Σεμινάριο Φιλοσοφίας

«Λάθε Βιώσας»

Τίποτα κρυφό στον κήπο του Επίκουρου

Μια σύγχρονη φιλοσοφική προσέγγιση της αρχαιοελληνικής σκέψης βασισμένη στην μεθοδολογία της Χειρώνιας Θεραπείας

Το σεμινάριο αυτό στόχο έχει να θέσουμε σε εφαρμογή την μυστηριακή ρήση του Επίκουρου, το «Λάθε Βιωσας», που μας ενθαρρύνει να στεκόμαστε με ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό μας.

Ο Πλούταρχος, ο επί 29 έτη αρχιερέας του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών, θεωρεί ότι η ερμηνεία της ρήσης αυτής έχει κακοποιηθεί, ήδη από την δική του εποχή και εξηγεί τους λόγους και την ορθή ερμηνεία της, σε ένα βιβλίο που αν και συγκαταλέγεται σε αυτά που έχουν διασωθεί, παραμένει στις μέρες μας τελείως άγνωστο.

«Ούτε που φαντάζεσαι την κακία βάσει της οποίας έζησες στον μέχρι τώρα βίο σου, διότι την απέκρυψες τελείως από τον εαυτό σου» και συνεχίζει «…την κακία αυτή σε καμμία περίπτωση μην την αγνοήσεις, αλλά να φροντίσεις οπωσδήποτε να την θεραπεύσεις».

 

Τι θα διερευνήσουμε

 • Ποια η αξία της φιλοσοφικής μεθόδου του Επίκουρου που ονομάζεται «ΣΥΓΚΑΤΑΖΗΝ» και πως μπορούμε να την εφαρμόσουμε στη πράξη;
 • Με ποιες τρείς ερωτήσεις ενθάρρυνε την αυτοεξέταση μας; και πως αυτές βοηθούν να στρέψουμε τον νου μας από την νόηση στηνΦρόνηση;
 • Ποιά τα τέσσερα αρχέτυπα των μεγάλων ανδρών που βρίσκονται εν σπέρματι στην ψυχή μας και πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις τους;
 • Ποιά η αμφίσημη ερμηνεία του «Λάθε Βιώσας» και πώς σχετίζεται με το «ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ»

Απευθύνεται:

Σ΄ όσους έχουν το θάρρος να κοιτάξουν με ειλικρίνεια τον εαυτό τους και σε όσους επιθυμούν να μεταβούν από το selfie εαυτόν (εικόνα)… στο γνώθι σαυτόν (ουσία).

Ημερομηνία Διεξαγωγής – Έναρξη:

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018
(Δωρεάν το πρώτο μάθημα γνωριμίας )
Θέσεις περιορισμένες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Διάρκεια:

3μηνο πρόγραμμα (12 Οκτωβρίου – 25 Ιανουαρίου)

Τρόπος Διεξαγωγής:

Μαβίλη 2, Άνω Πατήσια, χώρος: Theratree

(τέρμα Πατησίων, 3’ από τον σταθμό Άνω Πατήσια)

Κόστος:

60€ μηνιαίως (συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ)

140€  με την αποπληρωμή της 3μηνης συνδρομής (- 40€ έκπτωση)

Συντονιστής:

Γ​ιώργος Χαραλαμπίδης. Πολιτισμολόγος, Ερευνητής και Συγγραφέας της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Σεμινάριο Φιλοσοφίας «Λάθε Βιώσας» ; Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την γραμματεία στα τηλέφωνα :
6973 992 990 – 210 22 88 329

Ο Γιώργος Α. Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1969.
Από μικρός έδειξε ενεργά το ενδιαφέρον του για την Αρχαία Ελλάδα μελετώντας φιλοσοφία και παρακολουθώντας πλήθος εξειδικευμένων μαθημάτων, με στόχο την εναρμόνιση της ζωής του με τα Ελληνικά Ιδεώδη και την επίτευξη του «Εὖ Ζῆν».
Αποφοίτησε από το τμήμα του «Ελληνικού Πολιτισμού» της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ.
Παραδίδει σεμινάρια και διαλέξεις, αρθρογραφεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.
Ασχολείται ιδιαιτέρως με την παλαιογραφία και την σύγχρονη απόδοση των αρχαίων κειμένων των μεγάλων μας Φιλοσόφων.
Βασική του επιδίωξη είναι η ενασχόληση με όλες τις επιστήμες και τα γνωστικά αντικείμενα του πολιτισμού μας, ώστε να μπορεί να έχει όσο το δυνατόν μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα της αντικειμενικής πραγματικότητας, στοιχείο που το θεωρεί απαραίτητο για την όσο το δυνατόν πληρέστερη απόδοση των αρχαίων ελληνικών φιλοσοφικών κειμένων.
Έχει εκδώσει επτά βιβλία στην ελληνική γλώσσα και δύο στην αγγλική.
Συνεργάζεται με την ψυχοθεραπευτική ομάδα του «THERATREE» (Awakening the Senses of the Soul) που ένας από τους στόχους της είναι να αναδείξει, μέσω της Χειρώνιας Θεραπείας, την αρχαιοελληνική Φιλοσοφία ως ένα σύγχρονο θεραπευτικό εργαλείο για την επίτευξη του «Εὖ Ζῆν».

Διαδικτυακό σεμινάριο Φιλοσοφίας

«Ο Πίνακας του Κέβητος»

Σμιλεύοντας την Ψυχή μας μέσω της αληθινής Παιδείας

Ένα σύγχρονο εγχείρημα θεμελιωμένο στην μεθοδολογία της Χειρώνιας Θεραπείας*

Στο σεμινάριο αυτό θα έρθουμε σε επαφή με τον πλούτο της Ορφικοπυθαγόρειας παράδοσης που παρουσιάζεται αλληγορικά μέσα από ένα έργο του Κέβητος**.

Το έργο μας διδάσκει με ψυχαγωγικό τρόπο πώς να κυριαρχήσουμε στα πάθη μας μέσω του αποσυμβολισμού ενός «πίνακα» (μιας αλληγορικής εικόνας), όπου οι Ιδέες, οι Αξίες και τα πάθη είναι προσωποποιημένα – η Αρετή, η Απάτη, η Τύχη, οι Ηδονές, οι Επιθυμίες, η Παιδεία κι η ψευδοπαιδεία.

Τι θα διερευνήσουμε

 • Υπάρχει τρόπος να διακρίνουμε την ψευδοπαιδεία από την αληθινή Παιδεία, και για ποιό λόγο είναι σημαντικό να γνωρίσουμε καλά την πρώτη;
 • Πώς τα πάθη διαταράσσουν τον ψυχικό τόνο (α-τονία) και επιφέρουν ασθένειες;
 • Ποιό είναι το αντιφάρμακο της Λύπης;
 • Πώς ο άνθρωπος μπορεί να οπλισθεί με θάρρος και αφοβία και να μετουσιωθεί σε ενάρετο μέσω της αληθινής παιδείας;
 • Ποιές είναι οι αδερφές της Επιστήμης και ποιά η μητέρα τους;
 • Για ποιό λόγο η «Τύχη» προσωποποιείται ως μια γυναίκα τυφλή, τρελή και κουφή; «…ἔστι δε οὐ μόνον τυφλή καί μαινομένη, ἀλλά καί κωφή»;
 •  Γιατί ο Αδαμάντιος Κοραής περιλάμβανε τον «Πίνακα» στα σπουδαιότερα έργα που ένας παιδαγωγός οφείλει να διδάξει στους νέους;

Θα προσεγγίσουμε το κείμενο από το πρωτότυπο μαθαίνοντας την αρχαία ελληνική γλώσσα μέσω μιας καινοτόμου μεθόδου που δίνει έμφαση στην Φιλοσοφική και Ετυμολογική ανάλυσή του (στην αναγνώριση της ρίζας της λέξεως). Με αυτόν τον τρόπο οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν σταδιακά με το αρχαίο κείμενο αλλά και τα βαθύτερα νοήματα του.

Απευθύνεται:

Σ΄ όσους είναι έτοιμοι να μεταβούν από το στάδιο της ψευδοπαιδείας στην αληθινή Παιδεία, για να βιώσουν την Αρετή και την Ευδαιμονία.

Ημερομηνία Διεξαγωγής – Έναρξη:

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018
(Δωρεάν το πρώτο μάθημα γνωριμίας )
Θέσεις περιορισμένες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Διάρκεια:

3 μήνες.

Ώρα Διεξαγωγής

19:00 – 20:30 (Κάθε Δευτέρα)

Τρόπος Διεξαγωγής:

Το σεμινάριο διεξάγεται διαδικτυακά μέσω της ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας Blackboard Collaborate υπό την αιγίδα του Theratree.

Κόστος:

60€ μηνιαίως (συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ)

140€  με την αποπληρωμή της 3μηνης συνδρομής (- 40€ έκπτωση)

Συντονίστρια:

Ελ. Κουλιζάκη, Φιλόλογος και Συγγραφέας

Η Ελένη – Ωρείθυια Κουλιζάκη γεννήθηκε το 1982, κατάγεται από τα Χανιά Κρήτης και διαμένει στον Πειραιά. Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διδάσκαλος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης , της Ελληνικής Φιλοσοφίας και της Ελληνικής Μυθολογίας επί 11 συναπτά έτη. Έχει δημιουργήσει μια πρωτότυπη διαδραστική μέθοδο εκμαθήσεως της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε παιδιά ηλικίας 3-12 ετών (ζωγραφική, χαρτοκοπτική, κάρτες κ.α.) με ιδιαίτερη έμφαση στην αδιάσπαστη συνέχεια της ενιαίας ελληνικής γλώσσης από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Παράλληλα, έχει συγγράψει το βιβλίο «Ετυμολογία με κάρτες» για παιδιά 5-12 ετών, το οποίο έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο

Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει δημιουργήσει το ιστολόγιο «Ἔτυμολόγιον», στο οποίο παραθέτει ετυμολογήσεις ελληνικών λέξεων και έχει συγγράψει άρθρα φιλοσοφικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που έχουν εκδοθεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Συνεργάζεται με την ψυχοθεραπευτική ομάδα του «THERATREE» (Awakening the Senses of the Soul) που ένας από τους στόχους της είναι να αναδείξει, μέσω της Χειρώνιας Θεραπείας, την αρχαιοελληνική Γλώσσα ως ένα σύγχρονο θεραπευτικό εργαλείο.