Συμβουλευτική

  • 12/01/2019

Συμβουλευτική

Τι είναι Συμβουλευτική;

Η Συμβουλευτική είναι μια διαδικασία αλληλεπίδρασης μεταξύ του συμβούλου και του/των ατόμων που απευθύνονται σε αυτόν, με στόχο την ψυχολογική τους ενδυνάμωση ώστε ν’ ανακαλύψουν τα ισχυρά σημεία τους και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ζωής με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο.

Αν και το ρήμα «Συμβουλεύομαι» σημαίνει ζητώ από κάποιον να μου δώσει μια συμβουλή, δηλ. να μου πει τι χρειάζεται να κάνω για να λύσω ένα πρόβλημα που με απασχολεί, η Συμβουλευτική δεν κάνει αυτό.

Η Συμβουλευτική διευκολύνει το άτομο να κατανοήσει τι του συμβαίνει και το ενθαρρύνει να βρει το ίδιο διέξοδο στις προσωπικές του δυσκολίες.  Έτσι ανακτά τις δυνάμεις του και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Ποια η διαφορά μεταξύ Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας;

Η βασική διαφορά της Συμβουλευτικής σε σχέση με την Ψυχοθεραπεία είναι ότι η πρώτη απευθύνεται σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να αντιμετωπίσουν θέματα που τους πιέζουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ενώ η δεύτερη σε ανθρώπους που επιθυμούν μια εκ νέου θεώρηση της ζωή τους, σε βάθος χρόνου.

C. Jung

«Ψυχοθεραπεία είναι η αρχή του δρόμου για προσωπική ολοκλήρωση με την έννοια της πληρότητας και όχι της τελειότητας»

Ατομική Συμβουλευτική / Ψυχοθεραπεία

Η Ατομική  Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία, η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο (Συμβούλου και Συμβουλευόμενου), είναι η πιο δημοφιλής μορφή θεραπείας.

Διαρκεί από λίγες συνεδρίες (βραχυπρόθεσμη) έως και μερικά χρόνια (μακροπρόθεσμη)  και πάντα εξαρτάται από το βασικό αίτημα. Συνήθως οι συνεδρίες είναι εβδομαδιαίες και διαρκούν 50 με 60 λεπτά

Ομαδική Συμβουλευτική / Ψυχοθεραπεία

Η ομαδική θεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας κατά την οποία ένας μικρός αριθμός ανθρώπων (6-12 άτομα) συναντώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα υπό την καθοδήγηση ενός ή δυο θεραπευτών, οι οποίοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι στο να προσφέρουν ένα ασφαλές πλαίσιο/περιβάλλον ώστε τα μέλη της ομάδας με σεβασμό και αλληλοαποδοχή να βοηθήσουν τον εαυτό τους και ο ένας τον άλλον.

Online Συμβουλευτική

Η online συμβουλευτική ή θεραπεία αναφέρεται στις σύγχρονες ψυχολογικές υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), προγραμμάτων chat και live chat (όπως το skype, msn).

Είναι μια διαδικασία ανάμεσα στον σύμβουλο και το θεραπευόμενο, που διέπεται από το απόρρητο, κατά την οποία ο σύμβουλος προσφέρει τις υπηρεσίες του που είναι βασισμένες στην επιστημονική και εξειδικευμένη του εκπαίδευση.

Συμβουλευτική Ζεύγους

Η Συμβουλευτική Zεύγους ή Γάμου είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας που βοηθά τα ζευγάρια όλων των τύπων να ανακαλύψουν τα δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς που παρεμποδίζουν την ομαλή επικοινωνία μεταξύ τους με στόχο να βελτιώσουν και να εξελίξουν την μεταξύ τους σχέση.

Συνήθως η ανάγκη για Συμβουλετική υποστήριξη εκδηλώνεται όταν η σχέση του ζευγαριού περνάει από «κρίση»* δηλ. βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο

Ιωάννα Μακρίδου, (Couns. Dip., MA.)
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συνθετική Ψυχοθεραπεία, Θεραπεία Gestalt.

Ιδρύτρια και επιστημονική υπεύθυνη του «THERATREE- Awakening the Senses of the Soul». Εμπνεύστρια της ΧΕΙΡΩΝΙΑΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ που αποτελεί όραμα και έργο ζωής της.

Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Συνθετική  Ψυχοθεραπεία (Master in Integrative Counseling & Psychotherapy, Middlesex, U.K.) ως Σύμβουλος Ψυχικής  Υγείας (COSCA, Counseling & Psychotherapy, Scotland U.K. ). Έχει ολοκληρώσει Μετεκπαιδευτικά Προγράμματα στην Θεραπεία Gestalt (San Fransisco Gestalt Institute & Ecole Parisienne de Gestalt), Θεραπεία Τραύματος και Μετατραυματικού Στρες (PTSD),  Θεραπεία ζευγαριών (Ψυχογενετικό Σύστημα), Οικογενειακή θεραπεία (Adlerian Training Institute, Inc), Κλινική Ψυχοπαθολογία (Αιγινήτειο Νοσοκομείο), «Transpersonal Psychotherapy and Holotropic Breathwork» κ.α.

Είναι δημιουργός της ομάδας «THERATREE», που στόχο έχει την Αφύπνιση των Αισθήσεων της Ψυχής  (Awakening the Senses of the Soul) κυρίως μέσα από την βιωματική εργασία με αρχέτυπα και αρχαιοελληνικούς μύθους στα πλαίσια της Χειρώνιας Θεραπείας.

Τα τελευταία χρόνια επιμελείται το επιστημονικό περιεχόμενο των Chiron Retreats, διατηρώντας παράλληλα τον θεραπευτικό της ρόλο.