Ατομική Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία

  • 12/01/2019


Τι είναι Ατομική Συμβουλευτική/ Ψυχοθεραπεία;

Η Ατομική  Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία, η θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο (Συμβούλου και Συμβουλευόμενου), είναι η πιο δημοφιλής μορφή θεραπείας.

Διαρκεί από λίγες συνεδρίες (βραχυπρόθεσμη) έως και μερικά χρόνια (μακροπρόθεσμη)  και πάντα εξαρτάται από το βασικό αίτημα. Συνήθως οι συνεδρίες είναι εβδομαδιαίες και διαρκούν 50 με 60 λεπτά.

Ποιό το προληπτικό έργο της Συμβουλευτικής/Ψυχοθεραπείας;

Οι άνθρωποι δεν εισέρχονται στη θεραπεία μόνο για λόγους ίασης-επούλωσης. Η Συμβουλευτική λειτουργεί προληπτικά για την αποφυγή δημιουργίας χρόνιων ψυχολογικών προβλημάτων. Το προληπτικό έργο της, συνίσταται στο να διευκολύνει το άτομο να ανακαλύψει ότι κάθε πρόβλημα εμπεριέχει μέσα του τον σπόρο της ωρίμανσης και της ενδυνάμωσης του ψυχισμού μας.

Αυτό επιτυγχάνεται όταν ο θεραπευόμενος, με την ενθάρρυνση του Συμβούλου τολμήσει να προχωρήσει στα παρακάτω βήματα:

α) να συνειδητοποιήσει τα αντιπαραγωγικά μοτίβα που τον ακινητοποιούν
β) να αποφασίσει να αλλάξει αυτά τα μοτίβα
γ) και τέλος, να εκφραστεί / πειραματιστεί – με όλο του το είναι (νοητικά, συναισθηματικά, σωματικά, ψυχικά και πνευματικά) μέσα από τους νέους δημιουργικούς δρόμους που έχει επιλέξει, ξεκινώντας από το ασφαλές περιβάλλον της θεραπευτικής συνεδρίας και συνεχίζοντας στην καθημερινή του ζωή.

Μέσω αυτής της διαδικασίας το άτομο προετοιμάζεται για να προσεγγίσει τα βαθύτερα στρώματα του ψυχισμού του, όπως:

 – να ανιχνεύσει το σκοπό της ύπαρξης του,  «…ο σκοπός της ύπαρξης μας δεν πλάθεται από εμάς τους ίδιους, αλλά μάλλον αποκαλύπτεται από εμάς» V. Frankl

 – να αποκαταστήσει την αληθινή σχέση με τον Εαυτό αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ζωής του. Αν κάποιος δεν νιώθει καθόλου υπεύθυνος για την «μοίρα» του, δεν θα γνωρίζει πώς να την αλλάξει.

Ο θεραπευτής ενεργοποιεί τον μηχανισμό ανάληψης ευθύνης εξερευνώντας μαζί με τον θεραπευόμενο τον τρόπο με τον οποίο αποκρύβει την αλήθεια από τον εαυτό του. Αφού αποκτήσει επίγνωση της ενεργής συμμετοχής του στην κατάσταση, τότε είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα, αυτό της ανάληψης ευθύνης.

Η συνειδητοποίηση της ευθύνης είναι ένα σημαντικό θεραπευτικό στάδιο. Ο άνθρωπος γίνεται πιο ελεύθερος και πιο αυθεντικός. Αυτή είναι η καλύτερη πρόληψη για την ψυχική του υγεία και η μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να προσφέρει στον εαυτό του και στους ανθρώπους γύρω του.

V. Frankl

«Μπορεί να μην επιλέγω τις καταστάσεις τις οποίες ζω, επιλέγω όμως ποια στάση θα κρατήσω»

C. Jung

«…να πούμε «ναι» στον εαυτό μας, να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας σαν αυτό να είναι το σοβαρότερο από τα καθήκοντα μας»

Ιωάννα Μακρίδου, (Couns. Dip., MA.)
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συνθετική Ψυχοθεραπεία, Θεραπεία Gestalt.

Ιδρύτρια και επιστημονική υπεύθυνη του «THERATREE- Awakening the Senses of the Soul». Εμπνεύστρια της ΧΕΙΡΩΝΙΑΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ που αποτελεί όραμα και έργο ζωής της.

Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Συνθετική  Ψυχοθεραπεία (Master in Integrative Counseling & Psychotherapy, Middlesex, U.K.) ως Σύμβουλος Ψυχικής  Υγείας (COSCA, Counseling & Psychotherapy, Scotland U.K. ). Έχει ολοκληρώσει Μετεκπαιδευτικά Προγράμματα στην Θεραπεία Gestalt (San Fransisco Gestalt Institute & Ecole Parisienne de Gestalt), Θεραπεία Τραύματος και Μετατραυματικού Στρες (PTSD),  Θεραπεία ζευγαριών (Ψυχογενετικό Σύστημα), Οικογενειακή θεραπεία (Adlerian Training Institute, Inc), Κλινική Ψυχοπαθολογία (Αιγινήτειο Νοσοκομείο), «Transpersonal Psychotherapy and Holotropic Breathwork» κ.α.

Είναι δημιουργός της ομάδας «THERATREE», που στόχο έχει την Αφύπνιση των Αισθήσεων της Ψυχής  (Awakening the Senses of the Soul) κυρίως μέσα από την βιωματική εργασία με αρχέτυπα και αρχαιοελληνικούς μύθους στα πλαίσια της Χειρώνιας Θεραπείας.

Τα τελευταία χρόνια επιμελείται το επιστημονικό περιεχόμενο των Chiron Retreats, διατηρώντας παράλληλα τον θεραπευτικό της ρόλο.