Γιατί επιλέγουμε τον σύντροφο που επιλέγουμε;

Ιωάννα Μακρίδου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Couns. Dip., MA.

Γιατί επιλέγουμε τον σύντροφο που επιλέγουμε;
Μια ερώτηση που κρύβει πολλές απαντήσεις και γεννά άλλες τόσες ερωτήσεις…

  • Γιατί μαγνητιζόμαστε από «λάθος» συντρόφους;
  • Πώς μπορούμε να διορθώσουμε τα μοτίβα έλξης και επιλογής συντρόφου;
  • Ποιός είναι ο λόγος που κάποιοι επιλέγουμε να μένουμε μόνοι;
  • Γιατί επαναλαμβάνουμε  τα ίδια λάθη ξανά και ξανά;
  • Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη σχέση με τον σύντροφο μας;
  • Πώς θα γνωρίσουμε τον ιδανικό σύντροφο;

Κάποια από αυτά τα ερωτήματα έχουν ταλαιπωρήσει πολλούς από μας. Μπορεί μάταια να προσπαθήσαμε να τα επιλύσουμε με φίλους σε ατελείωτες συζητήσεις, επιχειρώντας με αυθόρμητο τρόπο ίσως, να ρίξουμε φως σε ‘αυτό’ που γνωρίζει καλά πώς να κρύβεται, τόσο από εμάς όσο και από τους άλλους. Σε ‘αυτό’ που συχνά αποκαλούμε «μοιραίο»! Ο Γιούνγκ όριζε ως «μοίρα» αυτό που δεν έχει βγει στο φως της συνειδητότητας. Και αν αυτή η «μοίρα» μας χαμογελά, είναι όλα καλά, αν όμως όχι;
 Το Ψυχογενετικό Σύστημα έρχεται να ξεκλειδώσει το σεντούκι των προγόνων μας αναζητώντας να ρίξει φως στο…«μοιραίο». Ίσως να μας φοβίζει ότι κάτι άλλο κινεί τα νήματα των επιλογών μας. Ίσως να νομίζουμε ότι επιλέγουμε συνειδητά τον ερωτικό μας σύντροφο. Η πραγματικότητα, όμως, είναι αρκετά διαφορετική.

Η A.Teachworth, είναι δημιουργός του Ψυχογενετικού Συστήματος, μιας επαναστατικής ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης, που μας βοηθά σε σύντομο χρονικό διάστημα να κατανοήσουμε όχι μόνο τη φύση των παραπάνω ερωτήσεων αλλά να προχωρήσουμε ακόμα παραπέρα. Aρχικά εντοπίζοντας και απενεργοποιώντας τα δυσλειτουργικά μοτίβα που καταστρέφουν τις σχέσεις μας και στη συνέχεια δημιουργώντας νέα, θετικά μοτίβα υγιών σχέσεων.

Η γνωριμία μου με την Anne

Γνώρισα την Anne Teachworth, όταν ξεκίνησε, για πρώτη φορά στην Αθήνα, την επαγγελματική εκπαίδευση του Ψυχογενετικού Συστήματος. H Anne, έχει παρουσιάσει το Ψυχογενετικό Σύστημα σε παγκόσμια συνέδρια ψυχοθεραπείας και έχει συντονίσει πολλά βιωματικά σεμινάρια για το θέμα των σχέσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Εντυπωσιασμένη από τον τρόπο δουλειάς της, άρχισα να εφαρμόζω τις τεχνικές της. Οι τεχνικές αυτές δημιουργούν νέα βιώματα για τον ενδιαφερόμενο, τα οποία, καθώς εντυπώνονται στα νευρικά κύτταρα δημιουργώντας νέες συνάψεις, αντικαθιστούν τα παλιά δυσλειτουργικά μοτίβα.

Μένοντας έκπληκτη από την βαθιά θεραπευτική επίδραση και τις άμεσες αλλαγές στην προσωπική ζωή των πελατών μου σε ατομικές συνεδρίες, ξεκίνησα κύκλους βιωματικών σεμιναρίων.

Οι μαρτυρίες των συμμετεχόντων επισφράγισαν την πίστη μου για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου και αποτέλεσαν ένα σημαντικό κίνητρο να συνεχίσω με τον ίδιο ενθουσιασμό. Σας παραθέτω μερικά ενδεικτικά τους σχόλια για το πώς βίωσαν την συγκεκριμένη προσέγγιση:

«Το πιο σημαντικό πράγμα που αποκόμισα από το σεμινάριο και που δεν είχα αποκομίσει ως σήμερα από αντίστοιχα σεμινάρια ήταν ότι άφησα το σώμα μου και τα συναισθήματά μου στην επιφάνεια, χωρίς να παρέμβουν οι εκλογικεύσεις και οι πεποιθήσεις που είχα χτίσει ως άμυνα τα προηγούμενα χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν να ανακαλύψω τί θέλω από μία σχέση, και να αλλάξω τις δυναμικές στην καθημερινή μου ζωή με ευχάριστη συνέπεια μία πολύ ευτυχισμένη σχέση. Το συστήνω ανεπιφύλακτα. Λειτουργεί!» Λία Γκασούκα, Φιλόλογος

«Είναι πια κοινός τόπος πως η ψυχοθεραπεία είναι τέχνη. Χρειάζεται γνώσεις, τεχνική, και προπάντων  μεράκι. Η Ιωάννα εκτός του ότι  κατέχει και τα τρία, έχει επιπλέον τη μοναδική για μένα ικανότητα της "διάχυσης". Είναι η ικανότητα όπου ο  ψυχοθεραπευτής επιτρέπει στον εαυτό του να αφεθεί αβίαστα και φυσικά  στον "κενό χώρο"  συνάντησης του εκάστοτε διαπροσωπικού γίγνεσθαι. Και αφού αυτή είναι και η ικανότητα - κλειδί για ένα επιτυχημένο ζευγάρι, η Ιωάννα είναι η καταλληλότερη να το εμπνεύσει. Καλή σας δουλειά!» Εύα Σταθογιαννοπούλου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

 «Αυτό το σεμινάριο αποτελεί μια παραγωγική εμπειρία που βιώνοντάς τη βγαίνεις πιο έτοιμος και σίγουρος να ζήσεις με ελευθερία τη ζωή σου» Edward Zinger, Game Designer

 «Ήταν πολύ όμορφα και απλά. Εύκολα καταλάβαινες όλα τα πράγματα, χωρίς πίεση. Με άφησε άφωνη το βιωματικό με το σώμα. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι έχουμε τόση δύναμη, ότι είναι τόσο απλό για την ψυχή, το σώμα και το πνεύμα.»
Βάσω Σιγάλα, Ξενοδοχοϋπάλληλος

«Η πιο αποτελεσματική short- term therapy» Ντίνα Κυριακού

 «Πολύ δυνατή, καθαρή και απελευθερωτική προσέγγιση στους κόμπους των σχέσεων…Δυνατή εμπειρία.»
Νεκταρία Κοντεκάκη, Γραμματέας


Η διαπίστωση του Δ. Ρήγα ότι «οι περισσότεροι θεραπευτές είναι τόσο λίγο προετοιμασμένοι για θεραπεία ζεύγους όσο και τα ζευγάρια για το γάμο» (Ρήγας, 2008, σελ. 72) με βρίσκει σύμφωνη, καθώς και η προσωπική διαπίστωση ότι στην ελληνική βιβλιογραφία σήμερα, τα βιβλία για την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση του ζεύγους είναι ελάχιστα. Tο Ψυχογενετικό Σύστημα, για μένα ανοίγει νέους δρόμους ελπίδας τόσο για τα ζευγάρια και για τα άτομα που είναι σε αναζήτηση συντρόφου όσο και για τους ψυχοθεραπευτές.

Τέλος, θα ήθελα να κλείσω με τον ορισμό του αρμονικού ζευγαριού, αυτό που η V.Satir ορίζει ως θετικό: «…κάθε ζευγάρι αποτελείται από τρία μέρη: δύο άτομα (εσύ και εγώ) και τη σχέση τους (εμείς). Το θετικό ζευγάρι αφήνει αρκετό χώρο για να υπάρξει καθένα απ’ αυτά τα μέρη. Κάθε μέρος έχει την ίδια αξία με τα άλλα. Τα άτομα στο θετικό ζευγάρωμα ξέρουν πως όταν ένα από τα μέρη δεν αναγνωρίζεται, καταπιέζεται ή παραγκωνίζεται, η θετική φύση στη σχέση εξαφανίζεται» (Satir, 1989, σελ. 370).

 

Βιβλιογραφία

Satir, V. (1989). Πλάθοντας Ανθρώπους. Αθήνα, Κέδρος.

Teachworth, A. (2007). Why we pick the mates we do. The Gestalt Institute Press: USA

Napier, A.Y. (1997). Το Ζευγάρι αυτός ο Εύθραυστος Δεσμός. Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα.

Gilbert, M., Shmukler, D. (1996). Brief Therapy with Couples: An Integrative Approach. Chichester, John Wiley & Sons.

O’Leary, C.J. (1999). Counselling Couples and Families: A Person-Centered Approach. London, Sage.

Βαϊδάκης, Ν., Γιωσαφάτ, Μ., Δημητρακόπουλος, Χ., Ιωάννοβιτς Ε., Παπασταμάτης, Κ., Πομίνι, Β., Ρήγας Δ., Τομαράς Β., Χαραλαμπάκη, Κ. (2008). Θεραπεία Ζεύγους. Αθήνα Καστανιώτη.

Yalom, I. (2003). O Δήμιος του Έρωτα. Αθήνα, Άγρα.

Dattilio, F.M., Pandesky, C.A., (1995). Συμβουλευτική Ζευγαριών. Γνωσιακή Συμπεριφορική Προσέγγιση. Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα.

 

 

Σήμερα Θέλω...

-Να ξεκινήσω
On Line Συμβουλευτική

-Να ενημερωθώ
α) για τα σεμινάρια,
β) για τις ομάδες του Theratree

-Να διαβάσω
α) εργασίες και
β) άρθρα που έχουν γραφτεί
από την ομάδα του Theratree

-Να διαβάσω προτεινόμενα
α) άρθρα, β) βιβλία

-Να δηλώσω
ενδιαφέρον συνεργασίας