Τι είναι το FAD

Όταν λέμε FAD εννοούμε Facebook Addiction Disorder, τοv εθισμό δηλαδή στην χρήση τοu Face book καταναγκαστική ανάγκη για καθημερινή χρήση.

Ορισμός του εθισμού από την τελευταία έκδοση του DSM-IV-TR και ο συσχετισμός με το Face book.:

Η ανάπτυξη ανοχής , δηλαδή η ανάγκη για μεγαλύτερες δόσεις της εθιστικής ουσίας με σκοπό να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα. Σε σχέση με το Face book οι αυξανόμενες ώρες χρήσης με τη πάροδο του χρόνου. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών του Face book ξεπερνάνε κατά πολύ τη μια ώρα την ημέρα, με αποτέλεσμα να αποδίδουν λιγότερο στην εργασία τους και να μην έχουν χρόνο για άλλες δραστηριότητες όπως διάβασμα και αθλητισμό.

Το σύνδρομο στέρησης , όταν η χρήση διακόπτεται, παρουσιάζει συμπτώματα άγχους και εκνευρισμού. Για παράδειγμα, σκεφτείτε κάποιον που έχει βγει για ποτό και δεν ακούει καν τι του λέει ο συνομιλητής του άλλα σκέφτεται με αγωνιά τι έχει γραφτεί στον “τοίχο” του και βιάζεται για να πάει σπίτι αδιαφορώντας για τον άνθρωπο που τον συνοδεύει Ο ίδιος άνθρωπος πιθανότατα να μπαίνει στο Facebook 3 και 4 φορές την ημέρα. Αναρωτιέμαι πραγματικά για το τι κοινωνικές δεξιότητες θα αποκτήσει ο συγκεκριμένος άνθρωπος που είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει κοινωνικά ευνουχισμένος.

Άλλη μια ένδειξη εθισμού είναι όταν ο χρόνος της χρήσης ξεπερνάει τον επιθυμητό. Για παράδειγμα κάποιος που είχε σκοπό να μπει στο Face book για μίση ώρα και καταλήγει να μένει άγρυπνος μέχρι το πρωί με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να είναι δυσλειτουργικός σε όλα τα επίπεδα.

Κατά την άποψη μου, η πιο σημαντική ένδειξη εθισμού στο Facebook είναι όταν το άτομο έχει πλήρη επίγνωση της ζημίας που του δημιουργεί ο εθισμός του αλλά παρόλα αυτά συνεχίζει τη χρήση.

Το Facebook πιθανότατα να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο διαδεδομένα κοινωνικά φαινόμενα εθισμού της εποχής μας, εάν αναγνωρίζετε αυτά τα συμπτώματα στον εαυτό σας η σε κάποιον από το περιβάλλον σας ζητήστε βοήθεια προτού το πρόβλημα εξελιχθεί σε διαταραχή.

* Το άρθρο αυτό δεν αναφέρεται σε περιπτώσεις καθημερινής χρήσης για επαγγελματικούς λόγους καθώς και χρήσης που δεν περιλαμβάνει χαρακτηριστικά εθισμού.

 

Παρασκευή Πάλμου
Clinical Psychology MA

Σήμερα Θέλω...

-Να ξεκινήσω
On Line Συμβουλευτική

-Να ενημερωθώ
α) για τα σεμινάρια,
β) για τις ομάδες του Theratree

-Να διαβάσω
α) εργασίες και
β) άρθρα που έχουν γραφτεί
από την ομάδα του Theratree

-Να διαβάσω προτεινόμενα
α) άρθρα, β) βιβλία

-Να δηλώσω
ενδιαφέρον συνεργασίας